The Hawthorn

 

Historiek "The Hawthorn"

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de sluiting van het eerste clubwater te Oeselgem, moest uitgekeken worden naar een nieuwe locatie.

Toenmalige bestuursleden Frank Lust en Philip Merlier vonden een geschikte plek te Kruishoutem in de vorm van een oude zandafgravingput van 9 hectares, met helder water en een diepte varierend van een paar meter tot negen meter, ideaal territorium voor forellen.

Bovendien was er voldoende plaats om te parkeren en stond er een klein tuinhuisje dat als samenkomstplek voor de vissers, lees 'kantine', kon worden gebruikt.

Ze overlegden met de eigenaar en deze ging akkoord met de verhuring aan de club en de bepoting met regenboogforellen van kweker Pirotte

om er een vliegvisreservoir van te maken.

Dit geschiede op 1 maart 2002 sindsdien staat Kruishoutem op de kaart van vliegvis reservoirs in Vlaanderen.

Het meer is, in tegenstelling tot het oude clubwater waar vanaf de kant kon worden gevist, omzoomd door hoge oevers, begroeid met wilgen en elzen.

Waden is niet mogelijk wegens te diep. Het bestuur van de club dat, naast Frank en Philip, bestond uit Bernard Flahou, Leon Clairhout en Geert Staelens (de huidige voozitter), organiseerde de aankoop van de nodige clubboten.

Ze konden een partij oude boten van het leger op de kop tikken. Deze platbodem pontonboten warden gebruikt om noodbruggen mee te bouwen, maar kregen een tweede leven als ideale visserssloep.

Je kon er comfortabel met twee personen tegelijk vanuit werpen, zelfs staande. 

 

 

 

 

De visserij vanuit bootjes werd door de clubleden als een grote meerwaarde ervaren, daar er in Vlaanderen maar weinig plekken waren waar dit mogelijk was, wat jammer genoeg nog steeds het geval is.

Ondertussen zijn de meeste van die platbodems versleten en werden ze vervangen door andere boten. Enkele leden kochten een eigen bootje of waagden zich aan de visserij vanuit een bellyboat, waarvoor dit water eveneens uitermate geschikt is.

Het oude clubhuisje "Het tuinhuis" werd vervangen door een spiksplinternieuw tuinhuis, dat aan de club werd geschonken door Frank Lust en werd geplaatst door enkele handige clubleden. 

 

 

 

 

Op Kruishoutem kan je heel wat visserijen uitproberen, al naargelang de periode van het jaar, de omstandigheden en de voorkeur van de vliegvisser.

Het 'seizoen' te Kruishoutem start op 15 September en eindigt op 15 juni. In de zomermaanden laten we de forellen met rust.

Je kan de technische kant op gaan en driften maken met een parachute of drogue gecombineerd met de elegante visserij met natte vliegen aan een drijvende lijn. Je kan er "pullen" met blobs of streamers uit een verankerde boot of statisch vissen met booby's aan zinkende lijnen ofwel met buzzers onder de bung.  Je kan er achtjes draaien met nimfjes of subtiel kleine bruine sedges presenteren vlak voor de neus van in de oppervlakte cruisende forel.

 

 

 

Tekst: Steven Dierickx

 

 

Filip

 

Bernard

 

Leon

 

Geert